torstai 2. elokuuta 2012

Lisää laatua / More quality

Uusia ruokia opettelemassa. Intialaisittain
maustettuja linssejä, kukkakaalia, tsatsikia
ja riisiä Tuija Ruuskan Kasviskeittokirjasta.
Learning new recipies. Indian-style, spicy lentils,
cauliflower, tsatsiki and rice
from a vegetarian cookbook by Tuija Ruuska.
Täytin pari viikkoa sitten 47. Kierrosluku on pistänyt miettimään ihan tosissaan, mitä haluan elämänlaadultani sitten, kun olen oikeasti vanha enkä vain tällainen sopivasti kypsynyt keski-ikäinen. Alkukeväästä remontoin ruokavalioni lakto-ovo-vegetaariseksi. Lihaa ja kalaa syön kyllä oikein mielelläni, mutta vain tilanteen niin vaatiessa ( = matkat, kyläilyt tai kun talon kulloinenkin kokki ei muuta tarjoa). Käytännössä syön siis kalaa noin 3 kertaa viikossa ja lihaa ehkä noin kerran parissa viikossa. Olo on mitä mainioin, suorastaan hämmästyttävän paljon parempi kuin perusmättö-sekaruokavaliolla.

I turned 47 a couple of weeks ago. The number in the counter has made me really think about my goals as to the quality of life when I will be seriously old instead of being at my current, comfortable state of nicely ripe and mature middle-aged. I checked my diet in spring and transformed into an ovo-lacto vegetarian. I don't mind eating fish or meat, but I do so only on demand of the circumstances (i.e. travelling, at parties, or whenever the house chef has nothing else to serve). In practice, this means fish roughly 3 times a week and meat once in a fortnight or less. I feel great, and the change is actually surprisingly substantial when thinking back to how I felt when stuffing my stomach according to the standard Finnish diet. 

Toinen säätö elämänlaatuun tapahtui kesäkuussa. Aloitin ystävien yllyttämänä juoksuharrastuksen, joka on mitätön askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel minulle. Tällä kertaa en lähtenyt vain jolkottelemaan ja sitten valittamaan, kuinka pistää, sattuu, hölskyy ja on ikävää. Tein vähän researchiä ja ostin puhelimeeni Get Running -valmennusappsin. Ohjelma perustuu tunnettuun From Couch to 5K -treeniin, mutta appsin etu on siinä, että harjoitusohjeet kuuluvat suoraan kuulokkeista. Aivan mahtava ohjelma! Kuusi viikkoa yhdeksästä on nyt takana. Kun ensimmäisissä harjoituksissa juoksin pari minuuttia parin minuutin kävelyjaksojen välissä, eilen juoksin 25 minuuttia ilman taukoja. Hyvä minä!

Another adjustment to the quality of life took place in June. I started to train running - thanks to my friends' encouragement. This is a small step to the mankind, but a huge step to me. This time, I did not just get out, jog and then whine and complain how it hurts, how I get the stitches and how my brains wobble. I did some research and bought the Get Running apps to my phone. It is based on the well-known From Couch to 5K training programme, but the advantage of the apps is that you get your instructions right through the headphones. This apps is just brilliant! I have followed it for 6 weeks now, 3 more weeks to go. My first runs were composed of  1-2 minutes of running in-between 2-3 minutes of walking. Yesterday, I ran for 25 minutes without any pauses. Well done me!

Wool, wine and Danish design.
Elämänlaadusta puheen ollen: kävin herra puolison kanssa viikonloppumatkalla tunnetusti elämäniloisessa Kööpenhaminassa tapaamassa sikäläistä sukuhaaraani. Ørestadin kaupunginosassa tuli vastaan hauska kauppa, joka möi villaa, viiniä ja tanskalaista designia. Voiko liikeidea olla tuon parempi!

Speaking of quality of life, my DH and I went to pay a visit to my Danish family members at Copenhagen which is recognised for its residents' joyful attitude towards life. In Ørestad, we ran into a wonderful, little shop that sells wool, wine and Danish design. Can a business idea get any better?

Tanskan-tuliaisina tuli himo tanskalaistyyppiseen ruisleipään. Se on pehmeämpää, jyväisempää ja ehkä hieman mausteisempaakin kuin suomalainen kyrsä. Kun Suomessa ei tanskalaista ruisleipää saa, sitä pitää kokeilla leipoa itse. Alla olevassa kuvassa on tekeytymässä taikinanjuuri, 2-5 päivän päästä pääsen leipomaan. Ohje on Suomenkin TV:ssä esiintyneen tanskalaisen Camilla Plumin reseptikokoelmasta. Juuren ohje on Surdej uden gær eli hapantaikinajuuri ilman hiivaa. Leipäohjeeksi taitaa valikoitua Mogens rugbrød eli Ruisleipä Mogensin tapaan. Saas nähdä kuinka tässä käykään!

I brought a lust for Danish rye bread as a souvenir from Copenhagen. It is softer, grainier and perhaps also slightly more spicy than our Finnish variant. As I have not been able to locate Danish rye bread in our local stores, I have to try baking it myself. In the picture below, you can see the root i.e. the sourdough which will take 2-5 days to ferment. The recipe is by Camilla Plum, a Danish food journalist and TV cook whose programmes have also been broadcasted in the Finnish television. The sourdough recipe is Surdej uden gær, "sourdough without yeast". I think I will choose Mogens rugbrød, "ryebread à la Mogens" for the actual bread making. Let's see how this will go!