lauantai 26. toukokuuta 2012

Polttavan vihreää / Stinging green


Noin puolen tunnin saldo: vadillinen 
eli noin 8 litraa tuoretta nokkosta.
The result of half-an-hour's work: a bowlful
(c. 8 litres) of fresh nettle leaves.

Toukokuu on mielestäni vuoden parasta aikaa. Melkein parasta keväässä on nokkonen. Koska se on sekä terveellistä, ilmaista että herkullista, julistan nokkosen ilosanomaa ja kehotan ainakin kokeilemaan. Oma nokkosmaani on maalla saaristossa: tässä vinkiksi tällä viikolla suorittama proseduurini.

The month of May is, in my view, the best time of the year. One of the very best things of spring is the stinging nettle. Because nettles are both healthy, free and delicious, I preach the gospel of nettles and strongly encourage you to at least give it a go. My own nettle paradise is at the country house in the archipelago. Be my guest and take a look at how I did my nettles last week.

Huuhtelua / Rinsing.
Nokkonen on parhaimmillaan nuorena eli juuri nyt toukokuussa. Kumihanskat käteen ja keräämään: itse nypin talteen vain nokkosen latvukset. Jos kitken liian laajalle levinneitä kasvustoja, sitten riivin talteen kaikki muutkin lehdet.

Nettles are at their best when they are young. Put on your rubber gloves and go harvesting: I only pick the youngest crowns, but if I need to fo some weeding in the nettle bushes, then I use all the leaves.

Tuoreet nokkoset huuhdellaan reilusti ennen käyttöä. Mukana on aina joku epäonninen toukka, hiekkaa tai muuta roskaa.

Erä no. 1 menossa kattilaan.
Batch #1 going in.
Use plenty of fresh water to rinse your crop. There's always some grit, dust and an unlucky caterpillar hiding amongst the leaves.

Huuhdellut nokkoset voi joko kuivata tai ryöpätä. Minä suosin ryöppäämistä eli kippaan huuhdellut nokkosenlehdet runsaaseen kiehuvaan veteen ja keitän n. 5 minuuttia. Tällä kertaa keitin nokkoset kahdessa erässä, kun kattilani oli niin pieni.

Nettles can either be prepared by drying or blanching. My choice is blanching which means that I toss the rinsed leaves in a panful of boiling water and cook them for c. 5 minutes. This time I needed  to work on two batches because my pan was so small.
Viiden minuutin jälkeen nokkoset näyttävät tältä.
After five minutes, your nettles look like this.

Ryöpätyt nokkoset valutetaan, mutta älä heitä keitinvettä pois, se on erinomaista, vahvan ravitsevaa puutarhan kasteluvettä. Kannattaa säästää talteen ja käyttää laimennettuna.

Drain off the cooking water but don't throw it away! It's an excellent, strong and nourishing fertilizer. Save your treasure and use (diluted) in your garden.

Valutusta: vadillinen on
huvennut tuopilliseksi.
Draining the water off:
a bowlful has
diminished into a pintful.
Pienellä aherruksella saa ihanan palkinnon: Päivän kala à la Villa Maija eli tuoretta, itse pyydettyä siikaa, parsaa, perunaa ja nokkosmuhennosta. Nokkosmuhennos syntyy niin, että laittaa nokareen voita pannuun ja lisää mukaan noin 1,5–2 dl ryöpättyä ja veitsellä hieman hienonnettua nokkosta. Hetken haudutus ja sitten vielä päälle n. 2 dl paksua kermaa, hieman suolaa ja mustapippuria. Haudutetaan muutama minuutti lisää eli niin kauan kuin kerma sakenee. Syntisen hyvää!

My efforts yielded to a fantastic prize: fish of the day à la Villa Maija a.k.a fresh whitefish self-cought from the sea in the morning, some potatoes, asparagus and creamed nettles. Melt a spoonful of butter in a saucepan, add c. 1.5 dl of blanched nettles, roughly worked through with a knife. Simmer for a minute or two, and then add c. 2 dl of thick, heavy cream. Season with salt and black pepper. Simmer gently until the cream thickens itself up. A sinful delicacy!


Päivän kala: siikaa perunoiden, parsan ja nokkosmuhennoksen kera.
Fish of the day: whitefish with potatoes, asparagus and creamed nettles.

Toukokuun vihreys on tarttunut myös käsityöjuttuihini. Huomenna 27.5 starttaa Camp Loopy 2012. Tässä on ensimmäisen projektini lankakerät.

The green of May has affected my craft projects as well. Tomorrow, on the 27th of May, I'll go camping at Camp Loopy 2012. Here is my yarn for my first project:


The Sanguine Gryphon's Bugga!
Shade: Juniper Hairstreak
Project-to-be: A pair of Brainless socks.


2 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Juuri kun olin suunnitellut, että pitää joskus tässä kokeilla nokkosta, löydän täältä kätevästi ohjeetkin. :)

Blogistani löydät myös haasteen.

anni kirjoitti...

Siitä vaan nokkosia keittämään ja maistamaan! Kiitos haasteesta, tartun siihen ilomielin!